Bersedekahlah walau hanya RM1, besar nilainya buat yang memerlukan - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Keajaiban sedekah yang paling ajaib adalah sedekah yang mampu mengikis sifat kikir dan bakhil dari dalam hati. Sifat kikir dan sifat b...

Bersedekahlah walau hanya RM1, besar nilainya buat yang memerlukan


Keajaiban sedekah yang paling ajaib adalah sedekah yang mampu mengikis sifat kikir dan bakhil dari dalam hati. Sifat kikir dan sifat bakhil adalah sifat jahat yang akan membawa seorang hamba masuk ke dalam neraka.

Sifat bakhil dan kikir bila dikekalkan di dalam hati akan membuat iman tiada tempat di dalam hati. Nabi Muhammad SAW adalah manusia agung yang telah mencontohkan kepada kita untuk menjadi seorang peribadi yang pemurah.

Kalau kita sedar dari mana datangnya harta, tentu kita tidak akan merasa memiliki harta tersebut. Dalam kita berusaha, akal dari siapa? tenaga dari siapa? kesihatan dari siapa? Bukankah semua datang dari Allah?

Harta yang datang dari Allah mengapa kita rasakan harta itu milik kita? Mengapa kita abaikan perintah Allah agar kita menjadi seorang yang pemurah, mengembalikan harta yang dari Allah itu kembali ke jalan Allah iaitu dengan menyedekahkannya.

 

Jangan kejar fadilat

Dalam bersedekah, jangan kejar fadilat. Fadilat itu hak Allah. Allah boleh beri, Allah boleh tunda, Allah boleh beri tapi tidak seperti yang kita sangka, pokoknya fadilat itu hak Allah, kekuasaan Allah.

Bila kita kejar fadilat, fokus pada fadilat, kejaiban sedekah yang paling ajaib akan kita lewatkan, iaitu terkikisnya sifat bakhil dan suburnya rasa hamba. Bahkan boleh jadi kita malah terjebak merasa hebat kerana sudah sedekah. Kalau begitu, bukannya keselamatan yang kita dapat, malah justeru celaka.

Memang Allah tidak akan mungkir janji. Sedekah satu Allah akan balas 10, 70, 700 bahkan tak terhingga. Katalah sedekah 1 juta, 10 juta mungkin kita dapat. Tapi apalah ertinya dapat 10 juta bila kemudian kita merasa hebat, merasa sudah soleh dan lupa akan dosa-dosa.

Sepatutnya, ketika dapat 10 juta itulah tersungkur kita di hadapan Allah. Sepatutnya kita rasa kerdil. Sepatutnya kita rasa hamba.

Sepetutnya kita rasa, kalaulah Allah tidak gerakkan hati untuk sedekah tentu sedekah itu tidak akan kita buat. Kita rasa malu, kita rasa hina di hadapan Allah. Selain rasa kehambaan yang makin subur, sifat bakhil pun perlahan-lahan akan semakin terkikis dari hati kita.

Seperti bacaan tahiyat yang wajib kita baca setiap sholat. Kalau tidak membaca bacaat tahiyat ini, tidak sah solat kita.:

“Ya Allah, segala penghormatan, keberkahan, selawat, dan kebaikan hanya milikMu.”

0 comments:

Kongsi Portal Ini