Kelestarian Madrasah Tahfiz Raudhatul Baiduri mengusahakan tanaman - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Banting - Di samping menghafal Al-Quran, para pelajar  Madrasah Tahfiz Raudhatul Baiduri  di Kampung Olak Lempit, di sini, juga disediaka...

Kelestarian Madrasah Tahfiz Raudhatul Baiduri mengusahakan tanaman


Banting - Di samping menghafal Al-Quran, para pelajar Madrasah Tahfiz Raudhatul Baiduri di Kampung Olak Lempit, di sini, juga disediakan dengan keusahawanan tani sebagai persediaan untuk kemahiran sara diri kelak.

Pengurus madrasah, Mohd Izaha Ismail, berkata sejak 2016, pusat itu telah menuai sebanyak 11 kali buah rock melon dengan hasil tertinggi pernah mencapai RM30,000 setiap musim menuai.

Beliau berkata semasa bekerja di kebun, madrasah akan memastikan bahawa para pelajar tidak leka fokus kepada pelajaran.

"Pada siang hari pelajar pergi ke kebun di kawasan tahfiz ini hanya untuk satu jam, antara 7.30 pagi hingga 8 pagi dan 5.30 petang hingga 6 petang.

"Masa lapang mereka digunakan untuk mempelajari teknik-teknik penanaman termasuk penjagaan mereka. Kami mempunyai sokongan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Lembaga Pertubuhan Peladang.

"Yang paling menyeronokkan pelajar adalah masa penuaian apabila ramai datang dari luar negeri untuk memetik buah. Kami mempromosikan 'Jom Petik Rock Melon', 'Membeli Sambil Beramal' di Facebook dan WhatsApp setiap musim penuaian, "katanya.

Beliau berkata 30 peratus daripada hasil daripada penjualan rock melon adalah untuk setiap pelajar tahfiz untuk simpanan masa depan dan membantu membiayai operasi pusat tahfiz selain sumbangan.

Selaras dengan hadith Rasulullah S.A.W., sembilan dari sepuluh rezeki terletak pada perniagaan, katanya, aspek kemahiran itu diterapkan kepada para pelajarnya melalui hasil pertanian.

"Penuaian terakhir dijangka pada 15 Disember. Selain perusahaan komersial rock melon, kami juga mempunyai empat kolam ternakan air tawar dan ladang ayam kampung untuk digunakan sendiri.

"Madrasah mengharapkan setiap pelajar tidak hanya cemerlang dalam hafazan, ilmu agama, bahasa Arab dan bahasa Inggeris, tetapi untuk menguasai kerumitan sains pertanian yang terbukti mampu menghasilkan pendapatan yang memuaskan.

"Sebelum ini, tuaian itu dijual secara borong kepada FAMA, tetapi selepas musim ketiga kami mendapat idea memberi para pembeli peluang pengalaman memetik buah rock melon di kebun," katanya.

Pembiayaan bulanan dan operasi tahfiz tersebut adalah sekitar RM10,000 hingga RM12,000. Orang ramai yang prihatin dan ingin membantu boleh menyalurkan sumbangan ke akaun bank berikut atas nama Madrasah Tahfiz Raudhatul Baiduri:

03-87688507
Progress:

RM10 raised

Goal: RM10000

0 comments:

Kongsi Portal Ini