*Kasih ibu menjaga anak terlantar 14 tahun akibat kemalangan - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Krai - Bayangkan terpaksa terlantar atas katil selama 14 tahun akibat kemalangan jalan raya. Itulah dugaan yang cukup berat buat Mo...

*Kasih ibu menjaga anak terlantar 14 tahun akibat kemalangan


Kuala Krai - Bayangkan terpaksa terlantar atas katil selama 14 tahun akibat kemalangan jalan raya. Itulah dugaan yang cukup berat buat Mohd Faizul Rahimi, 32.

Ibunya Siti Eshah Mahamood, 60, berkata ia lebih menyedihkan bagi anak sulungnya itu, kakinya menjadi hitam dan berkerumping.

"Selepas kemalangan itu, anaknya itu lumpuh dari pinggul akibat ketidakaktifan untuk masa yang lama, selain darah tidak bergerak dengan baik dan tidak menerima rawatan di hospital.

"Makcik akan membasuh kaki Mohd Faizul sekali sehari kerana tidak dapat membawanya ke hospital atau klinik berdekatan selama lima tahun yang lalu disebabkan oleh kekangan pengangkutan dan kekangan kewangan," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Batu 4 , Jalan Kuala Krai.

Mengulas kejadian itu, Siti Eshah berkata anak lelakinya terlibat dalam kemalangan di Kuching, Sarawak pada 2006 selepas kereta rakannya, Mohd Faizul bertembung dengan pokok ketika kembali ke asrama ketika belajar di Institut Latihan Perindustrian.

"Akibat kemalangan itu, anak makcik cedera parah dan terpaksa dimasukkan besi di bahagian belakang kerana saraf dan lehernya rosak teruk.

"Selama sebulan, ibu saudara saya dirawat di Hospital Umum Sarawak sebelum dibawa pulang ke Hospital Raja Perempuan Zainab II dan menerima rawatan selama tiga bulan sebelum dibebaskan.

Bagaimanapun, dua tahun kemudian, Mohd Faizul telah kembali ke HRPZ II selama setahun kerana jangkitan gout dan ketika itu doktor juga memasang beg najis dan saluran kencing, "katanya.

Siti Eshah berkata selepas kematian suaminya sembilan tahun yang lalu akibat serangan jantung, dia kini dibantu oleh anak bongsunya, Mohd Fikri, 24, yang bekerja sebagai mekanik.

"Apabila suaminya masih hidup, dia membesarkan dan membasuh Mohd Faizul, tetapi sekarang kudrat telah berkurangan, dia hanya menjangkakan anak bongsu untuk menjaga Mohd Faizul.

"Pada masa ini, saya sangat memerlukan bilik yang selesa dengan tandas untuk memudahkan mandi kerana bilik yang ada uzur kerana dimakan anai," katanya.

Menurutnya, kos anaknya ialah RM500 sebulan dan dia bersyukur kerana Mohd Faizul menerima RM350 sebulan daripada JKM selain daripada sumbangan saudara-mara dan rakan-rakan.

"Anak lain ada juga menghulurkan sumbangan, namun sekadar cukup-cukup sahaja kerana mereka juga susah dan mempunyai tanggungjawab lain,” katanya.

Orang yang ingin membantu boleh menghubungi melalui nombor akaun bank berikut bagi pihak Siti Eshah Mahamood atau menghubunginya:

011-27718601
Progress:

RM0 raised

Goal: RM2000

0 comments:

Kongsi Portal Ini