Ibu tunggal jual kek, tabah menjaga dua anak istimewa sendirian - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kota Bharu - Selepas diceraikan suaminya, Nor Aisah Abdullah, 41, terpaksa menjalankan tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga untuk menj...

Ibu tunggal jual kek, tabah menjaga dua anak istimewa sendirian


Kota Bharu - Selepas diceraikan suaminya, Nor Aisah Abdullah, 41, terpaksa menjalankan tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga untuk menjaga Muhammad Darwishy Zickry Abdul Syukur, 6, dan Muhammad Danielle Zulhezriq, 11.

Kedua-dua anaknya itu masing-masing dengan sindrom down dan masalah jantung sejak enam tahun yang lalu sendirian.

Zikcry telah mengalami sindrom down sejak lahir dan Zulhezriq telah mengalami kebocoran injap pada saluran jantungnya sejak berusia lima tahun dan terpaksa menjalani pembedahan.

Nor Asiah berkata walaupun pelbagai dugaan, dia masih perlu menyokong keluarganya dengan upah membuat kek.

"Sebelum ini, saya bekerja di beberapa syarikat dengan kedudukan yang agak stabil tetapi terpaksa berhenti kerana anak-anak sering diletakkan di wad dan menjaga ibu bapa yang sakit (semasa tinggal bersama ibu bapa).

"Saya kemudian menyewa sebuah rumah di Kota Bharu kerana saya terpaksa berulang hampir setiap hari untuk rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian dan Hospital Raja Perempuan Zainab II," katanya ketika ditemui di rumahnya Berek 12, baru-baru ini.

Menurutnya, setiap kali Zickry dimasukkan ke wad, dia akan bergiliran dengan Zulhezriq kerana dia harus pulang ke rumah pada awal pagi untuk membuat kek.

"Saya tidak menerima apa-apa bantuan dan hanya menjangkakan jualan kuih sekitar RM10 hingga RM15 sehari. Sekali-sekala, kita kelaparan dan hanya makan kuih yang tidak laku dijual.

"Malangnya sewa sewa empat bulan itu sudah terlambat. Begitu juga, kereta Perodua Kelisa yang digunakan untuk pergi ke hospital tidak dibayar selama dua tahun, "katanya.

Orang yang ingin membantu Nor Aisah boleh mendermakan melalui nombor akaun bank berikut atas nama Nor Aisah Abdullah atau hubungi beliau:

017-2662886
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini