Pelajar UPSI rayu bantuan untuk kos pembedahan kaki akibat kemalangan - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kuala Lumpur - Seorang pelajar Universiti Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim, Perak kini bergelut dengan masalah kesihatan dan kewangan...

Pelajar UPSI rayu bantuan untuk kos pembedahan kaki akibat kemalangan


Kuala Lumpur - Seorang pelajar Universiti Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim, Perak kini bergelut dengan masalah kesihatan dan kewangan akibat kemalangan jalan raya tahun lalu.

Mengalami kemalangan motosikal pada bulan Mac tahun lalu yang mengakibatkan kaki kanannya patah, Muhammad Hisyam Abdul Halem, 22 tahun ini sedang terlantar di Pusat Perubatan Universiti Malaysia (PPUM).

Meskipun sudah menjalani pembedahan tahun lalu, kaki kanannya masih belum pulih dek kerana salur darah yang rosak. Dia bagaimanapun sudah menjalani pembedahan sekali lagi pada 20 September lalu dengan kos sebanyak RM50,000.

Bagaimanapun, bahagian tersebut nampaknya tidak menunjukkan tanda-tanda akan baik dan dia sekali lagi dikejarkan ke bilik pembedahan tiga hari berturut-turut selepas itu.

“Ketika kemalangan tersebut berlaku, saya mahu pulang ke UPSI dari rumah keluarga di Port Dickson, Negeri Sembilan. Sebaik sahaja sampai di Shah Alam, ada kereta menghimpit motor menyebabkan saya terbabas masuk ke dalam longkang.

“Kaki kanan patah. Tapi bila sampai ke hospital, doktor mengesahkan ada urat dan salur darah rosak akibat kemalangan itu. Sebaik sahaja selesai pembedahan, saya perlu tunggu setahun untuk membaiki salur darah tersebut,” jelas Hisyam baru-baru ini.

Dek kerana beberapa masalah yang berlaku, dia menjalani semula pembedahan untuk memperbaiki salur darah tersebut. Namun kakinya bertukar menjadi biru keesokan harinya membuatkan dia perlu menjalani semula pembedahan bagi mengeluarkan darah beku yang tersumbat.

Ditambah dengan kos pembedahan tambahan dan ubat-ubatan yang mahal membuatkan pelajar jurusan Sejarah ini memohon sumbangan daripada orang ramai bagi menampung sedikit sebanyak jumlah yang perlu dibayar.

“Dahulu saya bergelut juga dengan masalah kewangan untuk mengumpulkan RM50,000 bagi pembedahan beberapa hari lalu. Tapi kos tersebut nampaknya makin bertambah kerana beberapa siri pembedahan ‘terkejut’.

“Keluar sudah melangsaikan separuh sahaja (RM5,000). Separuh lagi belum dibayar. Itu belum dikira dengan kos ubat-ubatan. Ada ubat perlu dibayar terus baru boleh digunakan,” katanya penuh pengharapan.

Hisyam kini perlu menggunakan ubat bagi mengelakkan darah beku yang berharga RM600 untuk tempoh seminggu. Selain itu ada beberapa jenis ubat lain perlu diambil bagi mengelakkan risiko lebih besar kepada kakinya itu.

Menyasarkan kos semasa tersebut akan meningkat sehingga RM10,000 untuk tempoh mendatang, dia merayu orang ramai untuk membantunya mengurangkan beban wang ringgit yang sedang ditanggung oleh keluarganya.

Bagi mereka yang ingin memberikan sumbangan, boleh menyalurkan bantuan kepada nombor akaun berikut di atas nama Muhammad Hisyam Abdul Halem:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini