Bayi lelaki tanpa telinga perlu bantuan RM30k untuk pembedahan - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Tanah Merah - Seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan yang dilahirkan tanpa telinga dan tulang belakang yang bengkok memerlukan kira-k...

Bayi lelaki tanpa telinga perlu bantuan RM30k untuk pembedahan


Tanah Merah - Seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan yang dilahirkan tanpa telinga dan tulang belakang yang bengkok memerlukan kira-kira RM30,000 untuk menampung kos pembedahan yang akan dilakukan dalam masa terdekat.

Muhammad Ikhsan Abdul Hadi, yang telah menjalani pembedahan untuk menebuk lubang telinga, juga mengalami jangkitan paru-paru sejak dilahirkan.

Ibunya, Siti Hafsah Che Mah, 40, berkata anaknya tidak dapat mendengar kerana dia tidak mempunyai lubang telinga dan tidak dapat bergerak kerana tulang belakang yang bengkok, mengakibatkan pertumbuhan yang tidak stabil.

"Sejak lahir, hospital telah menjadi rumah kedua kami sejak ia terpaksa kembali berikutan serangan keradangan infeksi paru-paru Muhammad Ikhsan.

Dia juga ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Wanita Zainab II, Kota Bharu selama sebulan.

"Dia hanya seberat dua kilogram walaupun berusia sembilan bulan kerana dia terpaksa bergantung kepada susu khas yang disediakan melalui tiub," katanya.

Siti Hafsah kini buntu untuk mendapatkan wang untuk menampung kos pembedahan anaknya. "Di mana saya boleh mendapatkan sekurang-kurangnya RM30,000 untuk membayar pembedahan ini?

"Saya tidak mampu untuk mendapatkan wang sebanyak itu kerana saya sudah tidak bekerja dalam perniagaan kosmetik selama dua bulan, dan suami saya bekerja sendiri dengan pendapatan yang sangat sedikit," katanya. Pasangan itu juga mempunyai dua kanak-kanak berusia 15 dan 17 yang masih bersekolah.

Orang yang ingin menderma boleh berbuat demikian ke atas akaun CIMB atas nama Siti Hafsah Che Mah seperti berikut:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM30000

0 comments:

Kongsi Portal Ini