Ibu buntu nasib anak yatim derita ketumbuhan misteri di pinggang - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Bantuan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang ada di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top




Gua Musang - Daniel mula mengalami ketumbuhan itu sejak berusia lapan tahun. “Ia bermula dengan tanda lahir, waktu dia lapan tahun baru b...

Ibu buntu nasib anak yatim derita ketumbuhan misteri di pinggang


Gua Musang - Daniel mula mengalami ketumbuhan itu sejak berusia lapan tahun. “Ia bermula dengan tanda lahir, waktu dia lapan tahun baru benda itu mula membesar.

Pernah rujuk hospital tapi mereka pun tak boleh buat apa dan katanya ia melibatkan risiko nyawa "Dah doktor kata macam tu, keluarga dia nak buat macam mana lagi? Ketumbuhan tu berdenyut macam nadi, setiap kali berdenyut pasti akan keluar darah.

Kalau pergi sekolah, darah akan melekat di pakaian seragam. “Selepas bapa dia meninggal bulan lepas, keadaan makin teruk dan dia kerap tak pergi sekolah,” ujar Seha sewaktu dihubungi.

Kata Seha, keluarganya buntu mencari penawar untuk Daniel dan mereka mahu dia kembali pulih untuk menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain.

Malah, mereka juga tidak mengharapkan sumbangan sebaliknya terbuka hati jika ada mana-mana pihak yang boleh merungkai misteri penyakit tersebut. "Benda tu sakit dan gatal, tak lena dia nak tidur. Hampir sebesar penumbuk juga ketumbuhan tu.

"Dia tidur pun kena mengiring. Ada satu malam tu, keluar darah dan nanah sampai basah sehelai kain "Kami ni bukanlah nak minta sumbangan, kalau ada orang bagi kami terima sahaja. Tapi apa yang lebih penting, mungkin ada pihak berkepakaran di luar sana yang boleh bantu untuk sembuhkan penyakit dialami Daniel," ujar Seha lagi.

Posting mengenai Daniel yang menarik perhatian warga Twitter sejak ia dimuat naik pada Ahad. Menetap di Gua Musang, Kelantan, Daniel merupakan anak ketiga daripada lima beradik dan dia kini tinggal bersama ibunya setelah kematian bapa, Halim Setapa pada 18 Februari lalu.

Dalam pada itu, Tweet mengenai kisah Daniel turut dihujani komen netizen yang rata-ratanya bersimpati dengan nasib yang menimpa kanak-kanak itu.

"Lemah la bab-bab ni. Mesti nak nangis. By the way, dia okay ke sekarang? Hopefully cepat la sembuh ye. Amin," tulis @elyshazi. "Semoga diberi kesembuhan untuk adik Daniel. InsyaAllah cuba bantu semana yang mampu. Tq so much," tulis @OfficialSiti. Orang ramai yang ingin membantu boleh berbuat demikian.

0 comments:

Kongsi Portal Ini