Norlisah akan terus menjaga suami selagi nyawanya dikandung badan - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Bantuan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang ada di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kuala Nerus - Sejak mengalami kemalangan di tempat kerja hampir tiga tahun lalu, kehidupan Md Sharul Nizam Md Kamil, 29, terus berubah ap...

Norlisah akan terus menjaga suami selagi nyawanya dikandung badan


Kuala Nerus - Sejak mengalami kemalangan di tempat kerja hampir tiga tahun lalu, kehidupan Md Sharul Nizam Md Kamil, 29, terus berubah apabila dia lumpuh tanpa mampu berbuat apa-apa. Namun, dia masih bertuah kerana mempunyai seorang isteri setia dan sangat tabah, Norlisah Anita Abdul Hamid, 29, yang tidak pernah jemu-jemu mengurus dan menjaga keperluan hariannya.

Menurut Norlisah, sebelum ke tempat kerja dia perlu menguruskan suaminya dan akan pulang semula waktu tengah hari bagi menyediakan makan tengahari seterusnya kembali semula bekerja. "Suami hanya mampu berkerusi roda. Makan minumnya saya perlu jaga. Kemalangan itu menimpanya selepas setahun dua bulan kami berkahwin dan dia lumpuh sejak itu," katanya ditemui, hari ini.

Terdahulu, pasangan suami isteri yang menetap di Kampung Sungai Ikan itu menerima lawatan daripada Pengerusi Penyelaras PH Dun Tepoh, Wan Hazie Suzlie Wan Hassan, 37. Hadir sama, Pengerusi Penyelaras Bersatu Dun Seberang Takir, Mohamad Jamil Mohamad Ali. Md Sharul lumpuh selepas besi penahan enjin jatuh menimpa tengkuknya kekal bekerja di sebuah bengkel hingga menyebabkan tulang belakang dan tulang punggungnya cedera.

Insiden kemalangan di tempat kerja itu berlaku pada 7 Mac 2016 dan sejak itu kehidupan mereka bergantung kepada pendapatan Norlisah sebagai kerani di sebuah syarikat di Gong Badak. Norlisah berkata, suaminya adalah penerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat namun dia masih perlu bekerja kerana kos bagi menjaga suaminya agak tinggi pada setiap bulan.

Menurutnya, kos membeli lampin pakai buang sahaja menelan belanja kira-kira RM300 sebulan dan itu tidak termasuk keperluan lain yang sentiasa berubah mengikut keadaan semasa. "Saya pun ada menerima bantuan menjaga orang sakit juga daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan bantuan ini dapatlah membantu meringankan sedikit bebanan kami berdua.

"Saya akan jaga dia sampai bila bila dan akan melakukan yang terbaik walaupun doktor tidak meletakkan sebarang harapan dia dapat pulih semula namun saya akan terus berusaha," katanya. Pasangan terbabit belum dikurniakan cahaya mata namun kasih sayang diantara mereka sudah cukup untuk menyatukan mereka bak kata Norlisah, selagi nyawanya dikandung badan.

Sementara itu, Wan Hazie berkata, program ziarah ke rumah seumpama itu adalah bagi membela nasib ahli Bersatu yang kurang bernasib baik selain untuk memberikan sokongan moral. "Walaupun sumbangan dilakukan juga bersifat jangka pendek, kami akan terus melaksanakan program seumpama ini bagi meringankan beban golongan yang memerlukan perhatian," katanya.

0 comments:

Kongsi Portal Ini