Bayi perempuan menderita hidap kanser tisu tahap empat - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kota Bharu - Seorang ibu sarat mengandung berdepan dugaan berat apabila bayi perempuannya berusia setahun disahkan menghidap kanser tisu ...

Bayi perempuan menderita hidap kanser tisu tahap empat


Kota Bharu - Seorang ibu sarat mengandung berdepan dugaan berat apabila bayi perempuannya berusia setahun disahkan menghidap kanser tisu tahap empat sejak Mei lalu.

Siti Nur Ashima Makhatar, 28, yang sedang hamil anak keempat tidak dapat menahan pilu melihat bayinya, Nur Syifa Aulia Mohd Firdaus sering menangis kesakitan.

Beliau berkata, pada mulanya, Nur Syifa Aulia diserang demam berpanjangan pada April lalu sebelum timbul benjolan di kiri leher yang kemudian semakin membesar.

“Saya membawa Nur Syifa Aulia ke klinik berhampiran rumah dan doktor memberikan ubat antibiotik. Namun apabila melihat keadaan anak masih tidak berubah, saya membawanya ke Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian.

“Selepas pemeriksaan dan sampel diambil, doktor mengesahkan Nur Syifa Aulia menghidap kanser tisu,” katanya ketika ditemui di HUSM, di sini.

Siti Nur Ashima berkata, sejak Mei lalu, bayinya itu sudah tujuh kali menjalani rawatan kemoterapi tetapi keadaan dilihat tidak banyak berubah.

“Malah, benjolan di leher semakin membesar setiap hari dan kini anak saya terpaksa bergantung dengan susu kerana tidak mampu menelan makanan,” katanya.

Katanya, beliau pernah berasa amat tertekan melihat penderitaan ditanggung Nur Syifa Aulia sehingga terfikir ketika itu untuk menggugurkan kandungan.

“Mujurlah saya masih waras dan diberi kekuatan oleh Allah SWT untuk terus bersabar.

“Saya dijangka bersalin pada Disember ini, namun akan terus menjaga Nur Syifa Aulia walaupun ketika berpantang kerana tiada pilihan lain,” katanya.

Siti Nur Ashima berkata, suaminya, Mohd Firdaus Abdul Rahim, 32, terpaksa berhenti kerja sebagai pengawal keselamatan kerana perlu berulang-alik dari rumah mereka di Kampung Kubang Golok, Bachok, ke hospital dengan menunggang motosikal serta menjaga dua lagi anak berusia lapan dan tiga tahun.

Dalam pada itu, beliau berkata, mereka baru menerima bantuan Persatuan Kebajikan Pesakit Kanak-kanak HUSM dan Majlis Kanser Nasional untuk menampung kos rawatan Nur Syifa Aulia.

“Bagaimanapun, untuk susu dan lampin pakai buangnya, saya perlu menggunakan duit sendiri yang kini diperoleh hasil bantuan keluarga dan orang ramai,” katanya.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghulurkan sumbangan melalui akaun bank berikut milik Siti Nur Ashima:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini