Enam beranak menumpang di rumah pusaka - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Bantuan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang ada di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
KULIM - Enam beranak yang hidup menumpang di rumah pusaka arwah bapa mereka di Kampung Bagan Sena, Labu Besar mohon bantuan kediaman lebi...

Enam beranak menumpang di rumah pusaka


KULIM - Enam beranak yang hidup menumpang di rumah pusaka arwah bapa mereka di Kampung Bagan Sena, Labu Besar mohon bantuan kediaman lebih selesa. Pengawal keselamatan, Muhd Zamri Hussain,46 berkata selepas arwah bapa mertuanya Saad Awang Teh meninggal beberapa tahun lalu dia, isteri dan empat orang anaknya tinggal menumpang di situ.

Menurutnya, rumah pusaka itu telah dibina pejabat zakat pada tahun 2007 kini sudah semakin uzur dan terdapat banyak kerosakan. “Sebelum ini kami duduk dengan pak mertua, lepas dia meninggal kami terus duduk di sini kerana tak ada rumah lain.

“Banyak rosak, atap bocor. Pintu bilik pun habis reput. La ni (sekarang) bilik air pun sudah tak boleh guna. “Anak-anak masih kecil, banyak nak guna duit untuk sekolah, makan lagi,” katanya.

Menurutnya, rumah ini pula dibuat di atas tanah kakak ipar dan bimbang juga memikirkan kehidupan keluarganya pada masa akan datang. “Risau juga ini tanah orang, rumah orang. Nanti kalau apa-apa jadi kami nak duduk di mana.

“Nak buat rumah sendiri memang lah tak mampu. Nak baiki rumah ini nanti kalau tuan dia nak balik masalah juga,” katanya. Muhd Zamri memohon mana-mana pihak untuk membantu menyediakan sebuah rumah yang lebih selesa untuk mereka sekeluarga.

“Saya ada tanah untuk sediakan tapak rumah. Ada rumah sendiri senang sedikit kalau nak buat apa-apa. “Harap ada lah mana-mana pihak dapat membantu kami sekeluarga,” katanya. Orang ramai boleh menyumbang kepada keluarga ini melalui:


0 comments:

Kongsi Portal Ini