Rumah menunggu masa menyembah bumi - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Gua Musang - Setiap kali hujan mereka berdepan kesulitan kerana terpaksa menggunakan lebih 20 baldi untuk menadah air di­sebabkan bumbun...

Rumah menunggu masa menyembah bumi


Gua Musang - Setiap kali hujan mereka berdepan kesulitan kerana terpaksa menggunakan lebih 20 baldi untuk menadah air di­sebabkan bumbung bocor.

Mereka juga sedih memikirkan sambutan Aidilfitri yang bakal tiba dengan keadaan rumah mereka yang semakin uzur.

Khatijah berkata, kerana tidak mampu hidup menyewa, mereka sekeluarga terpaksa mendiami rumah pusaka bapanya yang sudah meninggal dunia.

Katanya, akibat kesempitan hidup, dia bersama suami, Mohd. Yusoff Abdullah, 39, serta lima orang berumur setahun sehingga 14 tahun tiada pilihan selain terpaksa berteduh di rumah tersebut walaupun dindingnya semakin reput serta berlubang dimamah anai-anai.

“Jika sebut tentang rumah, saya sangat sedih. Rumah peninggalan ayah yang serba kekura­ngan inilah tempat kami menyambut hari raya sejak 14 tahun lalu.

“Saya sedih kerana permohonan bantuan rumah kami belum ada tindakan dan jawapan daripada pihak atasan,” katanya di sini hari ini.

Khatijah berkata, pendapatan suaminya sebagai penoreh getah sebanyak RM500 sebulan ha­nya cukup untuk makan minum mereka sekeluarga.

Katanya, pernah suatu ketika anaknya tidak dapat ke sekolah selama seminggu kerana tiada wang. “Kami berharap pihak berwajib dapat membantu keluarga kami.

Kami juga tidak membuat sebarang persiapan hari raya dan menyambutnya ala kadar seperti tahun sebelumnya,” katanya.

Orang ramai yang ingin memberi sumbangan boleh meng­hubungi Khatijah di talian:

011-25640832
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini