Nurhalina lumpuh kerana virus Japanese Encephalitis (JE) - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Sungai Siput - “Setiap hari selepas bangun tidur, saya harap sangat dia sebut perkataan ibu dan ayah seperti sebelum ini,” kata Nooriza ...

Nurhalina lumpuh kerana virus Japanese Encephalitis (JE)


Sungai Siput - “Setiap hari selepas bangun tidur, saya harap sangat dia sebut perkataan ibu dan ayah seperti sebelum ini,” kata Nooriza Nayan, 36, ibu kepada, Nurhalina Halil, 19 yang lumpuh seluruh badan sehingga menyebabkannya tidak mampu bercakap.

Keadaan Nurhalina itu dipercayai berpunca daripada virus Japanese Encephalitis (JE) dihidapinya kira-kira dua tahun lalu.

Nooriza berkata, virus yang menyerang hingga ke bahagian selaput otak anak sulungnya itu menyebabkan kaki serta tangan anaknya tidak dapat digerakkan hingga terpaksa berkomunikasi menggunakan isyarat mata.

Nurhalina (kiri) sebelum dijangkiti JE
Menurutnya, keadaan itu menyebabkannya terpaksa menumpukan sepenuh masa menjaga Nurhalina yang kini terlantar dan bergantung dengan alat bantuan pernafasan dipinjam daripada anak saudaranya.

Katanya, anaknya tidak dapat bangun dan bercakap menyebabkan Nooriza terpaksa memantaunya secara kerap selain menggunakan mesin pembuang kahak yang disewa daripada kenalannya bagi memastikan kelancaran pernafasan anaknya itu.

Ibu kepada tiga orang anak itu berkata, pendapatan suaminya, Halil Ahmad Tajuddin, 39, yang bekerja sebagai pemandu lori tidak menentu menyebabkan Nooriza terpaksa mengambil upah mengasuh kanak-kanak di rumahnya bagi menambah pendapatan keluarga.

Orang ramai yang ingin membantu Nurhalina Halil boleh menghulurkan sumbangan melalui akaun bank berikut atas nama Nooriza Nayan atau hubunginya:

018-5729548
Progress:

RM0 raised

Goal: RM1000

0 comments:

Kongsi Portal Ini