Kasih dalam derita ibu tunggal buta tanggung 4 anak - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Bantuan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang ada di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Wan Fazilah Wan Yusof No Tel: 016-9374385 Nur Farah Izzati (anak)

Kasih dalam derita ibu tunggal buta tanggung 4 anak


Wan Fazilah Wan Yusof
No Tel: 016-9374385 Nur Farah Izzati (anak)


Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, namun ibu tunggal, Wan Fazilah Wan Yusof, yang kurang upaya (OKU) penglihatan, tidak pernah mengeluh membesarkan empat anaknya dalam keadaan serba kekurangan. Derita Wan Fazilah, 57, bertambah berat apabila lumpuh separuh badan diserang angin ahmar enam bulan ini, sehingga dia kini terpaksa mengharapkan belas ihsan jiran dan saudara untuk menanggung empat anak termasuk dua yang juga OKU.

Dua anak perempuannya Nur Farah Izzati, 18, dan Nur Fatin Inani, 12, OKU fizikal dan lembam sejak lahir manakala dua anak lelaki, Muhammad Afzainizam Che Ibrahim, 23; Muhammad Izzat Farhan, 20, normal. Suaminya pula, Che Ibrahim Che Leh, 52, meninggal dunia akibat pendarahan otak, dua minggu lalu.

"Suami juga OKU fizikal terpaksa berhenti kerja untuk jaga saya, malangnya dia pula meninggal dunia menyebabkan kehidupan kami semakin terhimpit," katanya ditemui di Kampung Padang, Jalan Nakhoda Saamah, di sini. Dengan keadaannya sekarang, Wan Fazilah terpaksa menumpang rumah saudaranya selepas terpaksa keluar dari rumah sewa kerana tidak mampu melunaskan tunggakan sewa.

Wan Fazilah berkata, dia kini sedih memikirkan masa depan keluarganya, tambahan pula perlu menanggung pelajaran anak sulungnya, Afzainizam yang juga penuntut semester tiga jurusan Pendidikan Biologi di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). "Sekurang-kurangnya saya memerlukan RM300 sebulan untuk membeli lampin pakai buang dan ubatan saya sendiri. Ia tidak termasuk perbelanjaan harian dan pengajian anak sulung saya.

"Kini hanya anak kedua, Izzat yang bekerja kampung di Terengganu menyara kami. Apabila Afzainizam pergi belajar, tinggal kami tiga beranak termasuk dua anak perempuan yang OKU di rumah mengharapkan bantuan makan minum daripada jiran dan saudara," katanya sebak. Wan Fazilah yang menerima bantuan RM300 sebulan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), berkata ketika ini saudaranya, Siti Noraiha Mahmud, 50, yang paling banyak membantu mereka sekeluarga.


0 comments:

Kongsi Portal Ini