Kasih dalam derita ibu tunggal buta tanggung 4 anak - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Bachok - Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, namun ibu tunggal, Wan Fazilah Wan Yusof, yang OKU penglihatan, tidak pernah me...

Kasih dalam derita ibu tunggal buta tanggung 4 anak


Bachok - Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, namun ibu tunggal, Wan Fazilah Wan Yusof, yang OKU penglihatan, tidak pernah mengeluh membesarkan empat anaknya dalam keadaan serba kekurangan. Derita Wan Fazilah, 57, bertambah berat apabila lumpuh separuh badan diserang angin ahmar enam bulan ini, sehingga dia kini terpaksa mengharapkan belas ihsan jiran dan saudara untuk menanggung empat anak termasuk dua yang juga OKU.

Dua anak perempuannya Nur Farah Izzati, 18, dan Nur Fatin Inani, 12, OKU fizikal dan lembam sejak lahir manakala dua anak lelaki, Muhammad Afzainizam Che Ibrahim, 23; Muhammad Izzat Farhan, 20, normal. Suaminya pula, Che Ibrahim Che Leh, 52, meninggal dunia akibat pendarahan otak, dua minggu lalu.

"Suami juga OKU fizikal terpaksa berhenti kerja untuk jaga saya, malangnya dia pula meninggal dunia menyebabkan kehidupan kami semakin terhimpit," katanya ditemui di Kampung Padang, Jalan Nakhoda Saamah, di sini. Dengan keadaannya sekarang, Wan Fazilah terpaksa menumpang rumah saudaranya selepas terpaksa keluar dari rumah sewa kerana tidak mampu melunaskan tunggakan sewa.

Wan Fazilah berkata, dia kini sedih memikirkan masa depan keluarganya, tambahan pula perlu menanggung pelajaran anak sulungnya, Afzainizam yang juga penuntut semester tiga jurusan Pendidikan Biologi di Universiti Pendidikan Sultan Idris. "Sekurang-kurangnya saya memerlukan RM300 sebulan untuk membeli lampin pakai buang dan ubatan saya sendiri. Ia tidak termasuk perbelanjaan harian dan pengajian anak sulung saya.

"Kini hanya anak kedua, Izzat yang bekerja kampung di Terengganu menyara kami. Apabila Afzainizam pergi belajar, tinggal kami tiga beranak termasuk dua anak perempuan yang OKU di rumah mengharapkan bantuan makan minum daripada jiran dan saudara," katanya sebak. Wan Fazilah yang menerima bantuan RM300 sebulan daripada JKM, berkata ketika ini saudaranya, Siti Noraiha Mahmud, 50, yang paling banyak membantu mereka sekeluarga.

Orang ramai yang ingin membantu keluarga Wan Fazilah Wan Yusof, boleh hubungi anaknya, Nur Farah Izzati di talian berikut:

016-9374385
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini