Ibu tunggal perlu bantuan baiki rumah usang - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuching - Kesempitan hidup memaksa seorang ibu tunggal saudara baharu dan tiga anaknya tinggal di rumah usang serta serba kekurangan pe...

Ibu tunggal perlu bantuan baiki rumah usang


Kuching - Kesempitan hidup memaksa seorang ibu tunggal saudara baharu dan tiga anaknya tinggal di rumah usang serta serba kekurangan peninggalan mendiang neneknya di Kampung Duras, Siburan.

Rumah kayu yang didiami Nur Syafiqah Abdullah, 41 serta anak-anaknya yang masing-masing berusia 19, 17 dan 12 tahun kini semakin usang dimamah usia malah mengalami kebocoran selain dinding dan lantai kayu sudah mula reput.

Syafiqah berkata, mereka sekeluarga hanya bergantung kepada bantuan bulanan daripada JKM sebanyak RM150 sebulan serta bantuan sara hidup daripada Tabung Baitulmal Sarawak yang dibayar tiga bulan sekali.

“Dahulu saya mengambil upah sebagai pekerja kilang, namun atas faktor kesihatan yang merosot sejak dua tahun lalu, saya telah dinasihati doktor untuk berhenti kerja.

“Kami sekeluarga turut bergantung harap dengan anak perempuan saya yang berusia 19 tahun yang kini bekerja di kedai makan sebagai pencuci pinggan dan anak lelaki yang baharu sahaja tamat SPM tahun lalu yang mengambil upah membantu menjual apam balik.

“Dengan pendapatan yang diperolehi hanya cukup untuk menampung perbelanjaan bil utiliti bulanan, perbelanjaan sekolah anak bongsu saya dan tujuan membeli makanan, tidak mampu untuk kami membaik pulih kerosakan rumah ini,” katanya.

Syafiqah menjelaskan, sebelum ini dia pernah beberapa kali mencuba untuk memohon bantuan daripada sumber-sumber lain, bagaimanapun hanya segelintir pihak yang tampil memeriksa dan melihat sendiri keadaan rumahnya itu, tetapi masih belum ada jawapan.

Bagaimanapun ketika ini, rumah tersebut, ujarnya mempunyai bekalan elektrik tetapi terpaksa menumpang sambungan bekalan air dari kediaman bersebelahan milik kakaknya.

“Rumah ini ibarat hanya menunggu masa untuk menyembah bumi. Jika hari hujan lebat dan ribut, kami anak beranak terpaksa menumpang di rumah kakak saya buat sementara waktu kerana bimbang ia akan runtuh.

“Jika nak guna tandas pun, kami terpaksa menumpang rumah sebelah,” jelasnya.

Kakak Syafiqah sebelum ini turut mendapat bantuan pembinaan Rumah Mesra Rakyat di atas tapak tanah sama, tetapi ia hanyalah rumah kecil dua bilik dan hanya mampu menampung keluarganya sendiri.

Justeru, dia amat berharap ada pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada keluarganya untuk tinggal di kediaman yang lebih selesa dan selamat berbanding sekarang.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh hubungi Tabung Baitulmal Sarawak:

082-682861
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini