Gadis mohon bantuan ubati tumor di mata - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Bantuan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang ada di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Rohani binti Ismail CIMB Bank : 7611556951

Gadis mohon bantuan ubati tumor di mata


Rohani binti Ismail
CIMB Bank: 7611556951


Pemohon: Nurshahira Junuh
Lokasi: Sungai Durian, Kuala Krai, Kelantan
Tujuan: Kos rawatan perubatan dan kos pembedahan berjumlah RM60,000 untuk menukar bebola mata.

KUALA KRAI - Seorang gadis 19 tahun dari Sungai Durian, di sini, menderita tumor saraf mata sejak berusia 11 tahun.

Malah, keadaan Nurshahira Junuh kini semakin serius menyebabkan dia sering pening sehingga tidak dapat bekerja. Katanya, sejak tahun lalu, mata sebelah kirinya tersembul keluar dan kini dia tidak dapat melihat seperti dahulu lagi.

"Saya teringin sangat nak kerja seperti orang lain lepas habis belajar tapi masalah penglihatan menyebabkan pergerakan saya terhad dan perlu ditemani jika mahu keluar rumah. "Walaupun saya ada kad OKU, tapi saya tak dapat bantuan bulanan," katanya yang kematian ayah sejak 11 tahun lalu.

Menurut Nurshahira, dia amat berharap dapat menjalani pembedahan dan kembali pulih seperti biasa. "Saya juga turut mengalami masalah bengkak kaki seperti ada lendir di situ dan perlu dibedah segera," katanya.

Sementara itu, ibunya, Rohani Ismail, 58, berkata, dia berharap ada pihak tampil membantu supaya mata anaknya dapat dibedah. Ditanya bagaimana Nurshahira menghidap penyakit berkenaan, ibu tunggal ini berkata, pada mulanya anaknya kerap demam sehinggalah berpanjangan hingga tempoh 10 hari.

"Saya bawa dia ke Hospital Kuala Krai dan lepas diperiksa, doktor dapati mata kiri Nurshahira tak dapat melihat. "Selepas itu, dia dirujuk ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, dan doktor beritahu anak saya perlu dibedah," katanya.

Bagaimanapun, katanya, peluang untuk anaknya pulih hanya 50 peratus. "Oleh kerana bimbang mata Nurshahira tak pulih lepas dibedah, saya enggan dia jalani pembedahan dan telah tandatangani satu surat," katanya.

Katanya, sebagai suri rumah, dia tidak mampu membiayai kos rawatan anaknya. "Makcik juga ada penyakit jantung dan kencing manis. "Kos rawatan di hospital swasta juga tinggi dan menelan belanja kira-kira RM60,000 untuk menukar bola mata," katanya.

Sementara itu, Pegawai Kebajkan Masyarakat Kuala Krai, Zulbahri Ibrahim berkata, Nurshahira layak menerima bantuan setelah didapati tidak dapat bekerja jika tidak ditemani ketika keluar rumah.


Sumber: https://goo.gl/uvgrGS

1 ulasan:

Kongsi Portal Ini